Gayrimenkul, taşınmaz manasına gelmektedir. Gayrimenkul hukuku bugün taşınmazlara yönelik her türlü hukuki işleri ifade eder. Bu nedenle Türk Medeni Kanunu içerisinde yer alan eşya hukukunun önemli bir kısmını gayrimenkul hukuku oluşturur. Bugün taşınmaz denildiği zaman çok kapsamlı bir kavramla karşılaşmış oluruz. Bunun içine çok katlı rezidans, plazalar da girer, apartman site vb. yerleşim yerleri de. Arazı tarla vb. taşınmazlar da girer, her türlü işyeri de girer. Taşınmazlar büyük oranda tapu kayıtlarına konu olurlarken tapu kaydında yer almayacak olanları da vardır. Ancak ne olursa olsun her türlü taşınmaza ilişkin mesele gayrimenkul hukuku içerisinde yer bulmuştur.
Gayrimenkul hukuku içerisine tapu işlerinin yapılması ile birlikte buradan doğan iptal ve düzeltme davaları, ayni hak kurulması – şahsi hak kurulması işleri, yapı projelerinin hukuk kurallarına uygun olarak çizilmesinin denetimi, taşınmazlara ilişkin idari davalar, kat irtifakı – kat mülkiyeti kurulması, yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmeleri ve bunları satmaları ve daha birçok dava ve sözleşme hazırlama işleri girer. Görüldüğü üzere bu kavram çatı bir kavramdır. Bunun içinde idare hukukuna, medeni hukuka, eşya hukukuna, ceza hukukuna ve hukukun başka birçok alanına temas eden iş ve işlemler girer.
Türkiye inşaat bakımından zengin bir ülke konumundadır. Bununla beraber her bir inşaat bakımından bir çok hukuki iş ve işlemler doğar. Aynı oranda da ihtilaf doğar. Sözleşmelerin hazırlanması, eser, hizmet, satış, kira, arsa payı veya kat karşılığı inşaat vb. sözleşmelerin hükümlerinin hukuki zeminde gerçekleştirilmesi gayrimenkul hukukuna yönelik bilginin ve araştırmanın sürekliliğine bağlıdır. Bu işlerin avukat ile takip edilmesi bir zorunluluk değildir. Ancak sürekli değişen mevzuatın takibi ve yorucu dava takibi işlerini herkes her zaman yapamayabilir. Bu nedenle deneyim sahibi bir gayrimenkul hukuku avukatının hukuki desteği her zaman yararlı olacaktır.
Bu alanda çıkan uyuşmazlıklara ilişkin Eşya Hukuku’nun ayrı birer kurumu haline gelen dalları ise şöyledir; Üst Hakkı (İnşaat Hakkı),Kamulaştırmasız El Atma Davası, Acele Kamulaştırma Usulü, Şartları ve İtiraz,Oturma Hakkı (Sükna Hakkı), Zorunlu Geçit Hakkı Davası, Konut & İşyeri Kira Sözleşmesi ve Sonuçları, Ehliyetsizlik Nedeniyle Tapu İptali ve Tescili Davası, Muhdesatın Aidiyetinin Tespiti Davası,Kat Karşılığı (Arsa Payı) İnşaat Sözleşmesi ve Uygulaması, Tapu İptali ve Tescil Davası,Gayrimenkul (Taşınmaz) Satış Vaadi Sözleşmesi, İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası, Şufa (Önalım) Hakkı Davası, Taşınmazın Haricen Satışı ve Ecrimisil, Kamulaştırma Bedelinin Tespiti, El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men-i) Davası bunlarda bazılarını oluşturmaktadır.